Slöjor

Slöjor på bröllop är en gammal tradition

Att bära en slöja när man gifter sig har länge varit en tradition runt om i världen. Det är en mycket vacker huvudbonad som bärs av bruden i kyrkan. Idag är det dock inte många som väljer att bära slöjor när de gifter sig. Är du däremot en av dom som tycker att slöjan är vacker och vill tillföra en touch av tradition på ditt bröllop, så har du kommit rätt. Här på Diadema är vi experter på olika huvudbonader och håraccessoarer, inklusive slöjor. Här kan du få information om slöjans ursprung, varför den används till bröllop samt olika stilar och material.

Slöjor genom historien

Slöjor bärs traditionellt av kvinnor vid giftermål. Man har hittat bevis på att kvinnor i forna Grekland bar slöja, då var det dock mest kvinnor av högre status som bar den. Även i romarriket finns det bevis för att kvinnorna bar slöja. Då var det gifta kvinnor som bar den för att symbolisera äktenskapet, medan ogifta kvinnor gick utan. Denna tradition återfinns även i Bibeln, då buren av Rebecca när hon först ser Isaac och väljer att beslöja sig själv. Det är dock från de grekiska och romerska traditionerna som både slöja, brudbukett och de liknande klänningarna som brudtärnorna bär tros härstamma från.

Med en slöja så skyddades bruden från onda andar som kunde angripa henne innan giftermålet var genomfört. Det är även av detta skäl som brudtärnorna bär likadana klänningar, för att förvirra andarna och skydda bruden. De fungerar ungefär som lockbeten. Slöjan skymmer också bruden från brudgummens sikt innan giftermålet är genomfört, då det betyder otur för brudgummen att se bruden innan bröllopet. Lustigt nog tror man att det är på grund av slöjan som pappan till bruden eskorterade henne till altaret, då slöjan som bars förr var mycket tjockare i tyget och gjorde det svårt för henne att se. Numer är slöjor en kristen tradition.

Slöjor i olika stilar

Är du intresserad av att bära slöja på ditt bröllop, men vet inte vad du ska välja, så är detta stället för dig. Det finns många olika varianter och traditionellt sett så går olika slöjor ihop med olika klänningar. De kommer i olika längder och utföranden, men är oftast tillverkade i tyll, även om spets dyker upp lite då och då. Har man tänkt ha en fin håruppsättning behöver man inte vara orolig, då slöjans tyg är så tunt och skirt att den fina uppsättningen kommer att synas alldeles utmärkt igenom. En slöja ramar in och tillför en känsla av sagolikhet som garanterat kommer få dig att skina.

Slöjor finns i olika längder. Ett tag var det populärt med en slöja som bara nådde halvvägs ner på ryggen, men nu har de långa svepande slöjorna börjat bli allt mer populära igen. Experter rekommenderar att man väljer en brudklänning före allt annat, och sedan tittar på slöja och bukett. Detta för att vissa klänningar passar bättre med just långa släp, medans andra gör sig bäst med en kort, nätt slöja. Är man osäker på vad man vill ha och söker inspiration så kan man kika runt på Diadema för att hitta idéer.

Bruden står i fokus

Slöjor är både vackra och traditionella och ger hela bröllopet en nästan magisk känsla. Vi här på Diadema har stor koll på vilka slöjor som är populärast och hänger med i svängarna när trenderna vänder. Bröllopsdagen är bara din och det är viktigt för oss att du får det precis som du vill ha det. Ofta är det många som vill komma med goda råd när man ska gifta sig och bärandet av slöja är en sådan sak som många kommenterar, men ta ett steg tillbaka och se till dina behov. Slöjan får bruden att känna sig vacker och i centrum med sin skira skönhet. Oavsett om du väljer slöja eller inte, så gå ner för altaret med stolthet.