Nätbutiker

Fler och fler svenskar väljer att handla varor på nätet och succén som olika nätbutiker har gjort, inte minst förra året, förväntas inte minska i framtiden. Idag kan du handla det mesta på internet, som exempelvis mat, filmer att streama online, kläder och bilar. Vi går helt enkelt mot en digital framtid och nätbutiker är en stor del av den framtiden. En del personer, speciellt de äldre, tvekar dock fortfarande för att handla på nätet. Detta kan vara på grund av att de inte vet hur man gör, men kan också bero på att de oroar sig över hur säkert det är.

Nätbutiker och säkerhet

Nätbutiker låter dig handla från hemmet

De flesta nätbutiker idag har många olika sätt som du kan betala på. Det brukar gå att betala med nästan alla kredit- och betalkort, och idag är det vanligt att betalningen sker på ett mycket säkert sätt. De flesta svenska banker använder sig exempelvis av BankID eller annan elektronisk identifiering som du själv installerar genom din internetbank. När du sedan går vidare med din kortbetalning måste du även skriva in ditt lösenord i ditt elektroniska ID. Det gör själva betalningen mycket säker. Det är även vanligt att det går att betala genom Paypal, Skrill eller andra e-tjänster för betalningar. Även dessa är säkra sätt att betala.

När du handlar från nätbutiker har du fortfarande de samma konsumenträttigheterna som du har ifall du handlar i en vanlig affär. Du får till exempel alltid 14 dagars öppet köp på dina varor, vilket innebär att du har rätt att returnera varan inom den angivna ångerfristen. Du har även tre års reklamationsrätt, så om din vara visar sig vara felaktigt konstruerad har du tre år på dig att få en ny, få den lagad eller ersatt på något sätt. Ifall du betalar din vara genom ditt kredit- eller betalkort och pengar har dragits felaktigt, t.ex. om du har fått betala två gånger, kan de hjälpa dig. Samma sak gäller e-betalningslösningar.

Fördelar med nätbutiker

Nätbutiker är smidiga att handla ifrån, du kan sitta hemma i lugn och ro när du gör din shopping. Det är inte lika stressigt som att handla i butiker, där du måste trängas med folk, stå i kö och stressa. På internet kan du ta tid på dig och jämföra olika produkter med varandra, kanske läsa recensioner från andra personer som har köpt produkten och verkligen överväga ditt val. Det kan alltså minimera risken att du gör förhastade beslut och köper onödiga saker spontant. Självklart kan det även bli så att du köper fel, eftersom du vare sig kan se eller röra varan.

För personer som har svårt att ta sig till affären, till exempel på grund av begränsad rörelsefrihet, åldern eller någon sjukdom, kan nätbutiker vara till en mycket stor hjälp. Idag kan man exempelvis få livsmedel levererade hela vägen till hemmet genom olika butiker, antingen genom att man köper färdiga matkassar eller genom att man plockar ihop de varor man själv vill ha. Den här servicen finns ännu inte i alla områden i Sverige, men den kommer garanterat att utvidgas inom en snar framtid då det finns en stor efterfrågan. Det går även att beställa mediciner, både receptfria och receptbelagda, och få dessa hemlevererade från flera nätbutiker. Att handla på nätet är alltså något som verkligen kan vara till stor hjälp för de som har svårt att sig ur hemmet av olika anledningar.

Hitta unika presenter

Även för dig som letar efter unika presenter, till exempel håraccessoarer som vi fokuserar på, är nätbutiker ett utmärkt alternativ att shoppa på. Det går ofta att hitta lite mer ovanliga produkter än de som finns i motsvarande fysiska butiker, dessutom kan man ta god tid på sig för att hitta den perfekta presenten. Självklart gäller det bara att du kollar hur lång leveranstiden är så att du inte missar det datum när du vill ge bort din present. Nätbutiker kommer att vara en stor del av vår framtid, tack vare hur bekvämt det är att handla från en sådan jämfört med hur det är att handla i fysiska butiker.