Hattar

Det ligger mycket känslor i användandet av hattar. En del vill använda en men vågar inte och andra älskar dem verkligen och vill ha den rätta hatten till varje outfit. För omkring 100 år sedan hade alla välklädda män en snygg hatt på sig men idag är det sällan man ser en modemedveten man använda hatt. Våra kungligheter har vid vissa tillfällen snygga hattar på sig och vid olika hästtävlingar har det varit kutym att bära hatt, för en del lever denna trend fortfarande. Man ska känna sig snygg i sin hatt för annars blir det helt fel och då lyckas man inte bära upp den som man bör.

Hattar som skapar rätta looken

Hattar för herrar

För männen gäller det att välja rätt bland alla hattar. Till frack kan man bära cylinderhatt, doktorshatt, chapeau-claque eller homburgerhatt. Till jacket kan man antingen bära en hög derbyhatt, cylinderhatt eller plommonstop. Är du bjuden till en bjudning där smoking är klädseln använder du chapeau-claque, plommonstop eller homburgerhatt. Till kostym väljer du någon modell av filthatt eller plommonstop och är kostymen i en ljus färg kan även en stråhatt passa. Till kavaj och blazer fungerar även en keps bra om du inte vill ha filthatt.

För männen finns dessutom de osynliga reglerna som gäller när de bär hatt. En man bär aldrig hatt inomhus men vissa tillfällen är undantag såsom doktorshatt vid vissa akademiska sammanhang eller hög hatt till frack vid ordenssammanhang. Offentliga utrymmen som i hissar, i varuhus eller på museer räknas som utomhus och då ska man ha hatten på. I en hiss tar dock männen alltid av sig sina hattar om en kvinna är närvarande och även i offentliga utrymmen har han hatten i handen om han är i sällskap med en kvinna.

Hattar för kvinnor

För damerna finns det inte lika många regler när gäller hattar men det finns en del saker som man bör tänka. Vid ett förmiddagsbröllop till exempel bär man kort klänning och gärna med hatt till och då behåller man hatten på både i kyrkan och vid lunchen. Eftersom kvinnans hatt räknas till en del av klädseln behålls den vanligtvis på. Använder du hatt till en dräkt vid bröllopsbjudning tar du av den till middagen. Vid begravningar kan kvinnan välja svart hatt om hon önskar. Att välja en hatt som passar för säsongen är annars ett bra tips.

Vid en av världens mest kända hästtävlingar är det hattar som står i fokus. Hattarna står för det största intresset av media vid Royal Ascot. De aristokratiska kvinnorna har fantasifulla skapelser och den ena överträffar den andra. Drottning Elisabeth II är en av de få som bär modest och diskret hatt. De övriga kvinnorna bär tjusiga, originella och fantastiska skapelser som vi vanliga människor troligtvis bara skulle använda på maskerad. Stora brätten och yviga plymer passar vanligtvis inte in i våra vanliga liv, men om vi fick en inbjudan till Royal Ascot får vi ta seden dit vi kommer.

Hattar till vardags

Du som älskar hattar men inte ändå inte vågar bära en gör ett misstag. Ut och leta efter en som du trivs i. Prova olika modeller och hitta en som du trivs med. En hatt som passar bäraren kan verkligen göra skillnad och ta fram det bästa av dig. Det är otroligt snyggt med kvinnor som bär hatt och det kan bli det där lilla extra till en outfit. Om du köper hatten hos någon som verkligen kan det där med hattar kan du få hjälp med att välja en som passar ditt hår, din ansiktsform och det är också viktigt att välja rätt storlek.